TEKSTİL TESTLERİ

Solvent Haslığı

Solvent, kimya biliminde çözücü olarak ifade edilmektedir. Solvent maddesi, maddeleri çözmek ve bir çözelti oluşmasını sağlamak için kullanılır. Maddeler bilindiği gibi doğada katı, sıvı ve gaz halinde bulunmaktadır.
Çözelti meydana getiren çözücü maddeler, çözünmek istenen maddelerin özelliklerine göre sıvı veya gaz halinde bulunurlar. Doğada en fazla bilinen çözücü sudur. Su organik bir çözücüdür. Solventler organik yapıda ya da sentetik yapıda olabilirler. Günümüzde sentetik yapıda olan solventler de geniş bir alanda kullanılmaktadır.
Solventlerin kaynama noktaları düşüktür. Bu nedenle normal koşullarda çok çabuk buharlaşırlar. Modern sanayide çok sık kullanılan solventlerin bir kısmı, insanlara ve doğaya zarar vermeleri yüzünden yasaklanmıştır. Ancak bütün solventlerin zararlı olduğu söylenemez. Boya, temizlik, parfüm yapımı ve daha birçok alanda solvent maddeler kullanılmaktadır ve işlevselliği bakımdan çok fazla tercih edilmektedir. Sentetik olarak üretilen solventler, bugün işletmeler için daha fonnksiyonel kullanım imkanı vermektedir.
Yine de zararları, bütün canlılarda tehlike yarattığı için, zararlı sentetik solventlerin kullanımı, tekstil ürünleri dahil birçok sektörde, dünyada ve ülkemizde yasaklanmıştır.
Tekstil ürünlerinde kullanılan solventlerin risklerine karşı, kumaşların solvent değerlerini tespit etmek amacı ile yapılan solvent haslığı, şu standarda uygun şekilde belirlenmektedir:
TS 7579 EN ISO 105-X05 Tekstil - Renk haslığı deneyler - Bölüm X05: Organik çözücülere karşı renk haslığı tayini
Sentetik yollardan üretilen çözücülerin daha fazla kanserojen etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Bugüne kadar ne yazık ki işletmeler tarafından bilinçsizce kullanılmıştır. Bilim ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak bu zararlar ortaya çıkmaktadır. Solventler kimyasal reaksiyonlara çok hızlı giren kimyasallardır. Buharlaşarak havaya karıştıkları zaman geride çözünmüş bir madde bırakırlar. Buharlaşma sırasında ise ortaya zehirli gazlar yayılmaktadır. Solvent haslığının belirlenmesi bu yüzden önemlidir.

WhatsApp