KOZMETİK TESTLER

Toplam Alkalilik Tayini

Alkaliler, bilindiği gibi suda çözünen bazlardır ve alkalik çözeltileri, içlerinde hidroksit iyonları içermektedir. Alkali çözeltileri asit ile karıştığı zaman, alkalideki hidroksit iyonları asitteki hidrojen iyonları ile tepkimeye girer ve bunun sonucunda su ve tuz meydana gelir. Doymuş alkali çözeltileri cildin yüzeyinin aşınmasına neden olur ve elde kayganlık duygusu yaratır.
İnsan vücuduna giren maddeler oksidasyon sürecinde asidik atıklara dönüşür. İnsan vücudu, asidik ve antitoksan maddelerin bir kısmını terleme ve idrar yolları ile atar, ancak hepsinden kurtulamaz. Bünyede kalan yabancı asidik atıklar, zaman içinde vücutta birikmeye başlar ve çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bunlar bir yandan hızlı yaşlanmaya bir yandan da yaşlılığa bağlı birçok problemin başlamasına neden olurlar.
Yenilen yiyeceklerin birçoğu örneğin limon, karpuz, çiğ sebzeler, yeşil sebzelerin suları, bütün taze bitkiler, vücutta pH derecesi yedinin üzerinde alkali oluşturmaktadır. Kozmetik ürünlerin içinde de alkali maddeler bulunmaktadır.
Beslenme uzmanlarına göre alkali beslenme, vücut için oldukça yararlıdır. Ancak Dermatologlar, alkali maddelerin cilt üzerinde çok faydası olmadığı görüşündedir. Onlara göre cildin hafif asidik olması gerekmektedir. Cildin asidik pH derecesi 5,5 değerindedir ve bu değer ideal kabul edilmektedir. Kullanılan kozmetik ürünlerin içeriklerinde fazla alkali madde bulunursa, cilt bundan olumsuz etkilenmektedir.
Bu nedenlerle kozmetik ürünlerde kullanılan alkali maddelerin ve toplam alkalilik seviyelerinin belirlenmesi önemlidir. Yetkili laboratuvarlar tarafından, fiziksel ve kimyasal analizler kapsamında toplam alkalilik tayini çalışmaları da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standarda uyulmaktadır. İşte bunlardan birkaçı:
Deterjanlarda alkalilik tayini için: TS 5786 Yüzey aktif maddeler - Alkalinite tayini - Titrimetrik metot
Serbest alkalilik tayini için (NaOH cinsinden): TS 13396/T1 Temizleme maddeleri - Mutfak donanımlarında yağ sökücü ve temizleyici olarak kullanılan
Toplam alkali tayini için (K2O cinsinden): TS 54 Sabun
Toplam alkalilik tayini için (Na2O cisinden): TS K 22 Bulaşık deterjanı - Sanayide kullanılan

WhatsApp