GIDA ANALİZLERİ

Suda Çözünmeyen Kül Tayini (Toplam Küle Göre)

Genel olarak gıdalarda suda çözünmeyen kül tayininde yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edilmesi, arkasından külsüz süzgeç kağıdından süzdürülmesi ve yakılması ve sonunda tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanmaktadır.
Bu analiz çalışmalarında, külün bulunduğu kaba 20 ml kaynar saf su konulur ve yarım saat kadar beklenir. Sonra kabın içindeki çözelti, külsüz filtre kağıdından geçirilir. Deney kabı ve filtre kağıdı beş altı kere sıcak su ile yıkanır. Elde edilecek süzüntü miktarı 60 ml olunca yıkama işine son verilir. Eğer deneyin arkasından suda çözünen külde alkalilik tayini yapılacaksa bu süzüntü saklanır.
Filtre kağıdı içindeki biriken kül filtre kağıdı ile birlikte aynı deney kabının içine yerleştirilir ve fırına konulur. Fırının sıcaklığı yeniden 500-550 dereceya ayarlanır ve filtre kağıdı tamamen yanıncaya kadar beklenir. Arkasından deney kabının oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir ve yeniden tartım yapılır.
Yetkili laboratuvarlarda fiziksel analizler kapsamında, suda çözünmeyen kül miktarı tayini çalışmaları da yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında, ulusal ve uluslarası kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Aynı zamanda bütün dünyada genel kabul gören test yöntemlerine uyulmaktadır. Suda çözümeyen kül miktarı tayin edilirken şu standartlara uyulmaktadır:
TS 1565 Çay - Suda çözünen kül ve suda çözünmeyen kül tayini
ISO 1576 Çay - Suda çözünen kül ve suda çözünen külün saptanması
Çayın kaliteli ve lezzeti kalite kontrol çalışmaları ile tespit edilmektedir. Laboratuvarlarda gerçekleştirilen suda çözünmeyen kül tayini analizleri de bu açıdan önem taşımaktadır. Bu anlamda teknolojik gelişmeler, gıda sektörünü olumlu yönde etkilemektedir. Diğer yandan tüketicinin bilinçlenmesi ve sağlık konularında daha duyarlı olması da gıda kalite kontrol çalışmalarının önemini arttırmaktadır.

TESTLER
WhatsApp